Laboratorium posiada unikalny, nowoczesny zestaw aparatury naukowo–badawczej pozwalający na analizę nie tylko podstawowego składu chemicznego, ale również zawartości składników biologicznie czynnych w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Oferujemy wykonanie analiz i oznaczeń:
-
Około 90 makro-, mikro- i ultra-elementów, w tym metali ciężkich,w próbkach biologicznych, paszach, wodzie i glebie (ICP-MS);
-
Witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: Retinol (A), Tokoferol (E), (chromatografia cieczowa)
-
Witamin rozpuszczalnych w wodzie: witamina C i z grupy B (B1, B2, B3, B5) (spektrofotometria, spektrofluorymetria przepływowa);
-
35 parametrów biochemicznych we krwi, płynach ustrojowych i moczu (np. AspAT, AlAT, GGT, HDL, LDL, glukoza, mocznik, elektrolity) (analizator biochemiczny Integra 400)
-
Zestawu immunoglobulin, hormonów (m.in. insulina, grelina, kortyzol, testosteron, estrogeny) oraz analiza jakościowa, ilościowa i kinetyczna: enzymów, białek, DNA i RNA (wielodetekcyjny czytnik ELISA, spektrofotometry)
-
Składu chemicznego w surowcach pochodzenia zwierzęcego i paszach (np.: białko, tłuszcz, sucha masa, kwasy organiczne, cukier) (spektrometr FT-NIR oraz metody referencyjne Kjeltec Soxtec) oraz w mleku i produktach mlecznych (m.in. tłuszcz, białko, kazeina, laktoza, sucha masa, sucha masa beztłuszczowa, mocznik, wolne kwasy tłuszczowe, punkt zamarzania, kwas cytrynowy, kwasowość, gęstość - MilkoScan™ FT2)
-
Liczby komórek somatycznych i ogólnej liczby bakterii w mleku (IBCm)
-
Substancji hamujących, aflatoksyn, pestycydów (analizator wielofunkcyjny Charm II) oraz jakości mikrobiologicznej m.in. mleka, jaj i pasz (analizator mikrobiologiczny Bactrac 4300, Vitec2)
Kontakt:
Dr hab. Artur Jóźwik
tel. +48 22 736 70 98
e-mail: aa.jozwik@ighz.pl